marți, 3 ianuarie 2017

Filomelos - 10 ani de colinde




Cu binecuvântarea IPS Ioachim, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului, în anul 2007, la Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” din Onești, organizam primul concert de colinde tradiționale românești. Timpul a trecut, iar pe data de 20 decembrie 2016, noi, Grupul psaltic Filomelos am sărbătorit în același loc, 10 ani de concerte de Crăciun, 10 ani de colinde.

Catavasiile și Condacul Nașterii Domnului au indus starea de rugăciune în sufletele celor prezenți, fiind urmate atât de colinde teologice, cât și de colinde tradiționale din diverse colțuri ale tării, ce au impresionat prin profunzimea ascunsă în cuvinte simple. Concertul s-a numit „Leru-i ler…dați drumul la cer” și a încercat să aducă „lerul”(care-L simbolizează pe Mântuitorul Hristos) mai aproape în inimile ascultătorilor oneșteni. 

Darul Corului Filomelos, 10 ani de colinde, a fost „întors" de Arhipăstorul eparhiei noastre, care a înmanat, prin părintele protoiereu Ioan Bârgăoanu, înalte acte de prețuire pentru toți membri corului, doamnei dirijioare prof. Paula Cautiș si pr. prof. Cautiș Petrică pentru implicarea și devotamentul cu care au insuflat tinerilor ce au activat în cor timp de un deceniu, dragostea pentru muzica psaltică, pentru Biserică și Sfânta Liturghie.

Cu gând de adâncă recunoștință, dorim să mulțumim pr. diacon Alexandru Grigoraș pentru toată osteneala, grija și susținerea oferită Grupului Filomelos în calitate de dascăl și de mentor.
În continuare, dorim să împărtășim cu dvs. tâlcuirea numelui „Filomelos”, așa cum frumos a descris-o pr. Protoiereu Ioan Bârgăoanu la finalul concertului:

FILOMELOS = iubitor de melos, muzică
F = iubitor de frumos;
I = iubitor de Tradiție, de Ie;
L = Iubitor de Limbă Română;
O = Iubitor de Ortodoxie;
M = Iubitor de Muzică Bizantină, Melos;
E = Iubitor de Ethos bizantin, de voievozi precum Ștefan cel Mare și Sfânt, Sfinții Martiri Brâncoveni;
L = Iubitor de Liturghie Sfântă;
O = Iubitor de Oameni, de tineri…;
S = Iubitor de Suflet;
10 = pentru că 10 este a lui Dumnezeu „Iubitori de Dumnezeu” …. „Dați drumul la Cer”.





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu