miercuri, 4 ianuarie 2017

„Leru-i ler, dați drumul la cer....la Borzești”

Biserica Voievodală din Borzești
Onești, județul Bacău


„Mai lesne este pentru noi a iubi tăcerea fiind neprimejdios lucru…însă lucru anevoios este a împleti din dragoste cântări cu osârdie alcătuite.” 

La Biserica voievodală din Borzești, în a doua zi de Crăciun, în 26 decembrie 2016, am retrăit dimpreună concertul de colinde „Leru-i ler...dați drumul la Cer”, replică a concertului organizat la Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” din Onești în data de 20 decembrie 2016. 

Concertul, aflat sub binecuvântarea Inaltpreasfințitului Ioachim, Arhiepiscop al Romanului și Băcăului, a reușit să împlinească astmosfera Crăciunului cu alese cântări de strană (Catavasiile I, III, VI și Canonul Cântării a IX-a a Nașterii Domnului, precum și Irmos frumos viersuitor „Hristos Se naște, slăviți-L” glasul I, compoziția lui Matei Vatopedinul – interpretare diac. Alexandru Grigoraș), dar și cu autentice colinde românești, cu un profund înțeles teologic, alese din diferite regiuni ale țării.

Borzeștenii au simțit că „s-a dat drumul la Cer” și în acest an, Dreptcredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt și pr. paroh Cautiș Petrică mijlocind ca acest concert să devină tradiție în a doua zi de Crăciun la Biserica voievodală.  Concertul a prilejuit și împlinirea celor 10 ani de trudă în ogorul colindelor a Grupului psaltic Filomelos, coordonat de prof. Paula Cautiș, care și-a găsit o gazdă primitoare în ultimii ani, cu ecou plin de credință și istorie la Biserica din Borzești.

Datorăm progresul nostru în interpretare și repertoriu părintelui arhidiacon Alexandru Grigoraș, membru al Corului Academic Byzantion, care a pus jertfă peste jertfă pentru a ne ajuta în pregătirea concertului „Leru-i ler...dați drumul la cer”.

Dăm slavă pentru darurile lui Dumnezeu din viața noastră și nădăjduim să nu le ia de la noi și de la cei care se ostenesc pentru noi. 




 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu